Ekskursija po parodą „Šilkas ir auksas“

Ekskursija po parodą „Šilkas ir auksas“

Šeštadienį, kovo 22 d., 16 val. kviečiame į ekskursija po parodą „Šilkas ir auksas”. Ekskursiją po Vilniaus arkivyskupijos tekstilės lobyną ves parodos kuratorė menotyrininkė Rita Pauliukevičiūtė.

  

Pirma parodos dalis pristato seniausius išlikusius Vilniaus katedros liturginius drabužius – patį svarbiausią ir vienintelį tokio dydžio Lietuvoje renesanso ir baroko audinių lobyną. Liturginiai drabužiai buvo siuvami iš itin prabangių šilko, aukso ir sidabro siūlų audinių, jiems naudoti aksomas, altembasas ir brokatas, austi ir siuvinėti auksaspalviai ornamentai. Tai karalių rūmų ir katedrų audiniai, išausti garsiausiuose to meto Italijos šilko audimo centruose.

Antra parodos dalis skirta žaismingajam rokokui ir prancūziškam šilko istorijos laikotarpiui, kurio šviesūs gėlėti audiniai XVIII amžiuje gausiai pripildė Lietuvos bažnyčias.

Trečia parodos dalis pasakoja apie išskirtinį XVIII a. antros pusės vietinės tekstilės dirbinį – kontušines juostas – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės austų šilkinių audinių palikimą.

 

DAUGIAU