Retų vynmedžių derliaus baltojo vyno degustacija

Retų vynmedžių derliaus baltojo vyno degustacija

Per ilgą žiemą dar spėsime paragauti įvairaus raudonojo vyno, tad kol dar nėra itin šalta – kviečiame ragauti baltojo vyno. Suprantame, kad su vasarišku vynu neišsisuksime, tad degustuosime tikrai nelengvo stoto baltuosius vynus, išlaikytus ąžuolo statinėse ir gamintus iš retų vynmedžių derliaus.

Veneto krašto solidus baltasis vynas

Lugana vynuogynų paslaptis – Dievo lemtas atsitiktinumų derinys. Greta esančio Garda ežero vanduo švelnina itališko oro kaitrą, o ledynų atnešta ir suformuota dirva vyno kvapui ir skoniui suteikia su niekuo nesumaišomą derinį. Čia gamintas Trebbiano di Lugana vynas turi elegantišką, tačiau jokiu būdu ne paprastą kvapą ir skonį. Vyno vertinimo autoritetai ne veltui jį vadina ko gero geriausiu Italijoje, tad pats laikas jį išbandyti.

Veneto krašto vyno stilius susiformavo visai nesenai, o ir kokybe besirūpinantis vyno ūkiai yra nesenas reiškinys, tad Zenato negali būti vadinami Veneto naujokais. Praeitais metais miręs ūkio įkūrėjas Sergio Zenato yra ir Veneto krašto Lugana vyno gamybos patriarchas. Šiuo vynu, atmindami Sergio, pradėsime degustaciją..

Zenato Sergio Zenato Riserva Lugana D.O.C.

Šis vynas gamintas iš Podere Massoni vynuogynuose auginto Trebbiano di Lugana vynmedžių derliaus. Brandaus amžiaus vynmedis šiame vynuogyne užaugina 1,5 – 2,5 kilogramus uogų, kurios yra skinamos rankomis. Vynas kelias savaites fermentuojamas naujose ąžuolo statinėse, brandinimas tęsiasi 4 mėnesius. Labai mažais kiekiais gamintas baltasis vynas yra išties labai sodraus kvapo ir skonio. Reto vyno buteliai yra papuošti rankų darbo Venecijos popieriaus etikėte.

 

Albet i Noya šeimos retasis vynas

Joan Albet i Ravirosa įsteigė Albet šeimos ūkį 1903 metais. Pradžioje jis gamino vyną kartu su dar 33 vietos vynuogių augintojais, bet vėliau tai pradėjo daryti vienas 90 hektarų Can Vendrell ūkyje.

Dabar Albet i Noya vyninę kartu su mama valdo broliai Josep – Maria ir Antoni Albet i Noya. Būtent jauniausia vyndarių karta pradėjo retojo nestandartinio Penedés vynuogynų vyno gamybą. Vyndarys Josep – Maria Albet i Noya savo pomėgį netradiciškai maišytam ar retųjų kone išnykusių vynmedžių vynui aiškina nenoru savo gyvenime ragauti nuobodų įprastinės sudėties vyną.

Albet i Noya El Blanc XXV Penedés D.O.

Unikalus ekologinis Albet i Noya ūkio derliaus vynas gaminamas maišant Viognier(60%) ir dar dviejų sulaukėjusių bei iš naujo atrastų nežinomų vynmedžių derlių. Tai geriausias Albet šeimos baltasis vynas, brandintas prancūziškose statinėse 3 mėnesius, kad neprarastų savo elegancijos. Vyno aromatas primena persikus, abrikosus ir medų, taurės gilumoje jaučiasi truputis citrusinių vaisių žievelės kvapo. Vidutinio stoto vynas yra vos tirštas, tikrai gaivus jo skonis ilgai išlieka burnoje.

 

Degustacija vyks 2009 metų spalio 12 dieną, 18.30 valandą. Trukmė ~ 1 valanda.

Bilieto kaina – 36 litai (vynų degustacija bei “Daugirdo” restorano užkandžiai)

 

Po degustacijos kviečiame pavakarieniauti – įvertinti specialius šio vakaro vyno ir maisto derinius:

 Zenato Sergio Zenato Riserva Lugana D.O.C                                                           

Kalmarai, troškinti itališkame pomidorų ir česnakų padaže, su „Tagliatelle” makaronais – 20.00 Lt

Vištiena, kepta su pomidorais, mozarela ir bazilikais, tiekiama su „ Pesto” padažu – 24.00 Lt

Albet i Noya El Blanc XXV Penedés D.O.                                      

Vegetariškas risotas su keptais ankštiniais pipirais ir skrudintais kedrų riešutais – 18.00 Lt

Risotas su kalakutiena ir sraigėmis – 24.00 Lt

 

Ragautas vynas po degustacijos dalyviams Gero Vyno Parduotuvėje kainuos 25% mažiau.

 

Degustaciją veda Gintautas Jašinskas

 

DALYVAVIMAS TIK SU REGISTRACIJA

Registruotis užbėgus adresu: T. Daugirdo g. 4, restorane arba Gero Vyno Parduotuvėje

registracija telefonu: 8 37 209823; 8 686 22824

registracija elektroniniu paštu [email protected]

DAUGIAU