Tempranillo vynų degustacija viešbutyje “Daugirdas”

Tempranillo vynų degustacija viešbutyje “Daugirdas”

Tempranillo

Lietuvių vyno ragautojai naktį ištrenkti iš lovos ir paklausti svarbiausio vynmedžių pavadinimo garantuotai išlementų vardą Tempranillo, nes dabar šie vynmedžiai įrodė savo kokybės potencialą gaminant ypatingą vyną. Tempranillo lydi ir precedento neturintis šių vynmedžių vynuogynų ploto didėjimas. Vien per 2004 metus šių vynmedžių vynuogynų plotas padidėjo 129%, pasiekdamas visame pasaulyje net 500.000 akrų!!!

Tempranillo vynmedžių kilmė

Šiuo metu net ir autoritetingi šaltiniai nenurodo konkrečios Tempranillo vynmedžių kilmės vietos. Dar iki bumo buvęs ganėtinas Tempranillo vynmedžių paplitimas visoje Ispanijoje tarnavo senos kilmės argumentu, tačiau mažai tikėtina, jog Tempranillo galėtų turėti bent tūkstančio metų istoriją.

Nors Tempranillo auga ir kaimyninėje Portugalijoje, ko gero neverta abejoti grynai ispaniška šių vynmedžių kilme.

Tempranillo privalumai ir trūkumai

Jokioje kitoje šalyje auginto Tempranillo derliaus vynas nepasiekia tikrai įspūdingos kokybės, jei lyginti jį su solidžiu Ispanijos vynu. Nors vyno žinynuose Tempranillo vynmedžiai kartais vadinami „Ispanijos Cabernet“, tačiau likimas būti sėkmingu tik savo kilmės šalyje šiuos vynmedžius verčia lyginti su Italijos Sangiovese. Beje, pastarųjų vynmedžių aromato bei skonio charakteris ir stotas išties gana artimas Tempranillo.

Tempranillo vynmedžiai pavadinti dabartiniu vardu, nes ispanų kalboje žodis temprano reiškia „anksti”. Tempranillo uogų odelės spalvą pakeičia tuomet, kol minkštime neprisikaupia tiek daug cukraus, kurį visiškai sufermentavus į alkoholį vynas įgautų 15% ar net didesnį stiprumą.

Didelį stimulą Tempranillo vynmedžių populiarumui suteikė tai, kad jų derliaus vynas įprastai turi mažesnį rūgšties pojūtį. Net neabejoju, jog vyno ir maisto derinimo tradicijų neturinčių šalių „žaliems” vartotojams be maisto ragaujamas nerūgštus vynas yra daug lengviau įkandamas. Ypač jei vyndarys moka gerai užmaskuoti aštrias taninų briaunas.

Vienu iš nedaugelio Tempranillo trūkumu galima įvardinti aromato ir skonio identiteto nebuvimą. Nors neverta ginčyti kokybinio Tempranillo statuso, tarp kitų „didžiųjų” vynmedžių pastarieji kone vieninteliai savo vynui nesuteikia aiškiai atpažįstamo kvapo ir skonio.

Tempranillo trūkumas – sąlyginai mažas aromatingumas ir vaisių skonio išraiška. Norėdami pašalinti minimą Tempranillo trūkumą vyndariai neretai šių vynmedžių derlių maišo su kitų vynmedžių derliumi. Pažiūrėkite ar Jūsų mėgstamas Tempranillo vynas nėra būtent toks?

Išsiskiriantys Tempranillo pavyzdžiai

Ypatingo Tempranillo vyno etiketėse dažniausiai šmėžuoja Rioja vynuogynų pavadinimas. Tačiau svarbiausios Tempranillo gamybos vietos laurai turėtų pelnytai atitekti Centrinėje Ispanijoje Kastilijos regione esantiems vynuogynams.

Nedidelis Toro vynuogynų rajonas ilgainiui gali pranokti Rioja vien dėl įspūdingos įmanomos vyno kokybės. Gal ir nepirmose kokybės lyderių gretose, tačiau paminėjimo vertas Somontano, Navarra ir Penedés vynuogynų Tempranillo vynas.

Degustacijos dalyviai patys galės nustatyti kokio Ispanijos regiono Tempranillo vynas yra daugiausiai priimtinas. Išliksite sąžiningi sau, nes vyną ragausite ir vertinsite aklai

Vakaro degustacijos programa:

3 X Tempranillo vynas aklai(vynas maždaug vienodos kainos, gamintas naudojant panašią gamybos technologiją)

Degustacija vyks 2010 metų vasario 8 dieną, 18.30 valandą. Trukmė ~ 1 valanda.

Degustaciją veda Gintautas Jašinskas

Bilieto kaina – 30 litai

Prie vyno bus patiekti “Daugirdo” restorane ruošti užkandžiai.

Ragautas vynas po degustacijos dalyviams Gero Vyno Parduotuvėje kainuos 25% mažiau.

 

DALYVAVIMAS TIK SU REGISTRACIJA

Registruotis užbėgus adresu: T. Daugirdo g. 4, restorane arba Gero Vyno Parduotuvėje

registracija telefonu: 8 37 209823; 8 686 22824

registracija elektroniniu paštu [email protected]

DAUGIAU