Vakarienė su „Valentin Bianchi“ vyninės atstovu

Vakarienė su „Valentin Bianchi“ vyninės atstovu

“Perkūno Namai” PENKTADIENIO KLUBO naują sezoną tęsia su Argentinos vyninės “Valentin Bianchi” vynu.Lapkričio 4 d. 19 val. klubas kviečia Jus susitikti su iš Argentinos atvykusiu „Valentin Bianchi” vyninės atstovu Frederico Nino.

“Bianchi” vyninės vardas nėra tiesiog dar vienas vardas sparčiai besipildančiose vyno lentynose. Šios kompanijos vynas svarbiausių vyno vertintojų nuomone yra ryški žvaigždė. Geriausias įrodymas – “Valentin Bianchi” vyno patekimas į įtakingiausio vyno temomis rašančio žurnalo „Wine Spectator” metinį TOP 100.

Žmogus, kurio vardu iki šiol vadinasi vyninė – Valentin Bianchi – iš Italijos į Argentiną atvyko 1910 metais. Nuo pat pradžios išbandęs įvairiausius užsiėmimus: darbą geležinkelių kompanijoje, San rafael miesto savivaldybėje, miško pramonėje ir net traktorių prekyboje, Valentin‘as save atrado vyno gamyboje. Vyninė visada buvo jo svajonė, tad 1928 metais ją įgyvendinęs, jos niekada nebepaliko nuošalėje. Jau 1934 metais “Valentin Bianchi” vynas gavo svarbiausią to meto Argentinos vynui taikytą įvertinimą. Iki šiol Bianchi šeimos nariai ne tik vadovauja, bet ir aktyviai kasdien dalyvauja vyninės veikloje.

“Valentin Bianchi” ūkis įsikūręs geriausiais vynais pagarsėjusioje Mendoza provincijoje. Čia gaminami net trys ketvirčiai viso Argentinos vyno. Visi šio krašto vynuogynai  neatsitiktinai driekiasi prieškalnėse. Sunki molio bei akmenų dirva duoda mažą, bet ryškaus skonio derlių. Kaitrių saulės spindulių bei nakties vėsos kaita duoda tai ko trokšta vyndariai. Vynuogės yra labai sirpios, tačiau išlaikiusios nepaprastą gaivumą. Tokios kokybės derlius negali būti atsainiai surenkamas, tad “Bianchi” vyndariai jį skina tik žmonių rankomis.

 

Vakaro aperityvui ragausime vienintelį Lietuvoje argentinietišką putojantį klasikinės dvigubos fermentacijos vyną.

Valentin Bianchi Extra Brut Mendoza

Chardonnay ir Pinot Noir sudėtimi siekta gauti klasikinį dvigubos fermentacijos putojantį vyną, savo kokybe lygų Europos šalių vynui. Derlius skintas rankomis, į vyninę gabentas mažose dėžutėse, kad suspaustų uogų nepažeistų oras. Po antrosios fermentacijos vynas metus laikytas kontakte su mielių nuosėdomis.

Įprasto vyno degustaciją pradėsime su Argentinai itin būdingu baltuoju vynu.

Valentin Bianchi Elsa Bianchi Torrontes Mendoza

Šiam vynui skirtas derlius auginta 760 metrų aukštyje virš jūros lygio esančiuose vynuogynuose, Finca Dona Elsa vynuogynų plote. Tai vienas vėsiausio klimato plotų, tinkančių balto aromatingojo vyno gamybai skirto derliaus auginimui. Ypatingas derlius negali būti atsainiai surenkamas, tad Bianchi vyndariai jį skina tik žmonių rankų pagalba. Torrontes vyno spalva gana blyški, vynas kvepia maloniai intensyviu prieskonių, tropinių vaisių ir medaus kvapu. Lengvo vyno skonio charakteris atkartoja aromatą, poskonis yra tyras ir ilgai išliekantis. Torrontes vynmedžiai išsiskiria savybe uogų sultyse sukaupti daug aromatinių medžiagų ir sąlyginai mažai cukraus, tad vynas neturi Argentinos vynui būdingo akivaizdaus alkoholio koncentracijos, jo skonis pasižymi geru balansu.

„Raudonoji” vakaro dalis prasidės nuo garsiausios vynmedžių rūšies vyno degustacijos.

Valentin Bianchi Famiglia Bianchi Malbec Mendoza

Rankomis skinto derliaus vynas yra gamintas įmaišant iki 10% Merlot ir Cabernet Sauvignon derliaus. Vynas  brandintas statinėse 10 mėnesių. Naudojamos vidutinio ar ryškesnio skrudinimo naujos statinės iš Prancūzijos bei JAV. Trečdalis statinių atnaujinama kiekvienais metais.

Vakaro kulminacija – paties geriausio Valentin Bianchi vyninės vyno ragavimas. Jis turėtų nustebinti. Pasitikėdami savo sukurtu vynu Bianchi šeimos nariai jį pavadino giminės patriarcho – Enzo vardu.

Valentin Bianchi Enzo Bianchi Mendoza

Šio ypatingo vyno gamybai skirtas derlius skintas nuo 40 metų ir senesnių vynmedžių. Vynas gamintas iš aukštikalnėse esančio Asti ūkio Cabernet Sauvignon (70%), Bordo vyno stiliuje įmaišyta ir Merlot bei Malbec žaliava. Derlius skintas rankomis į mažos talpos dėžutes, vyninėje dar kartą perrinktas. Po fermentacijos vynas atsargiai atskirtas nuo nuosėdų ir 20 mėnesių brandintas naujose prancūziškose ir amerikietiškose statinėse. Vynas tinka 10 – 15 metų išlaikymui.

O vakaro desertui – kilnusis saldusis vynas iš vėlyvojo skynimo derliaus.

Valentin Bianchi Late Harvest Semillon Mendoza

Vynas gamintas naudojant klasikinę Bordo saldaus vyno vynmedžių veislę Semillon ir maišant jos derlių su labai nedideliu kiekiu Sauvignon Blanc žaliavos. Vėliau nei įprastu metu rankomis nuimamas derlius yra paveiktas kilniojo pelėsio. Po brangių uogų išspaudimo sultys statinėse fermentuojamos ir brandinamos naujose ąžuolo statinėse vienerius metus. Šis vynas pradedamas parduoti vėliau, kad visiškai pilnai atsivertų jo aromatas.

 

“Perkūno namų” vietuvės šefai jau kuria specialų 4 patiekalų meniu, priderintą prie vakaro vyno.

Vakaro vedėjas – Argentinos vyninės “Valentin Bianchi” atstovas Frederico Nino.

Vertimas į lietuvių kalbą ir komentarai – MV vyno ir gėrimų ekspertas.

 

Kaina 120 Lt/asm. DALYVAVIMAS TIK SU REGISTRACIJA

Bilietus galite įsgyti:

  • Viešbučio PERKŪNO NAMAI registratūroje (Perkūno al. 61, Kaune)
  • Kauno Akropolyje (1 a.) esančioje informacijoje prieš “Maxima” kasas (Karaliaus Mindaugo pr. 49, Kaune).* atsiskaitymas tik grynais.

Daugiau informacijos: tel. 8 37 320 230, 8 698 54099, el. p. [email protected].  Pirmenybė teikiama bilietą įsigijus iš anksto.

DAUGIAU