Loading…

Gelgaudiškyje Elvyros Katalinos Kriaučiūnaitės paroda

Birželio 17 d. (penktadienį) 20 val. Gelgaudiškio dvare (Šakių raj.) įvyks Elvyros Katalinos Kriaučiūnaitės grafikos darbų parodos „(Ne) įvardintas laikas II“ atidarymas. Jo metu koncertuos fortepijono profesionalių Gabrielės Gylytės-Hein ir Nino Kambegashvili duetas.
E. K. Kriaučiūnaitė – žymi viduriniosios kartos lietuvių dailininkė, nuo 7 dešimtmečio pabaigos žinoma savo estampais, ekslibrisais, iliustracine grafika, autorinėmis knygomis ir rankų darbo popieriumi bei jo dėka kuriamais koliažais ir objektais.
Menininkę skatina nuolatinis postūmis improvizuoti, ji nevengia postmodernistinei dailei būdingo raiškos priemonių maišymo. Kūrėja plečia grafikos sąvokos ribas, nevaržoma technologinių apribojimų, pasitelkdama skaitmeninę spaudą, kurdama erdvinius objektus. Šiuolaikinės lietuvių grafikos panoramoje Elvyra Katalina Kriaučiūnaitė išsiskiria didžiule dvasine potencija, sugebėjimu atsinaujinti, keistis, kaskart nustebinti savo kūrybos gerbėjus.
Autorės mintys apie parodą:
„Paroda „(Ne) įvardintas laikas II“, tai ne retrospektyvinė paroda ir ne patys naujausi darbai, greičiau kelerių metų kūrybos fragmentai. Mintis dėstau ciklais, bet kartais ,kaip ir ši, eksponuoju tik atskiras jų dalis, norėdama suteikti erdvei daugiau spalvos ir kontrasto.
Mintys ateina iš refleksijų, iš potyrių ,iš nuojautų. Bandau artėti prie darnos ir tikėjimo. Pagrindinės mano intencijos-apčiuopti akimirkos trapumą amžinybės tekėjime, kuriame laikas ,kaip to tekėjimo veiksnys keičia mūsų patirtį bei formas.
Vienijantis ryšys – autorinis rankų darbo popierius, kuriam jaučiu pagarbius jausmus, kuris seniai nustojo buvęs tik „pagrindas“, “pasyvus elementas“ ant kurio piešiama, rašoma ar spausdinama. Talpindamas savyje atmintį bei gebėjimą transformuoti kūrybinio proceso metu dažnai diktuoja sąlygas, kurioms reikia paklusti. Tai savotiškai drausmina ir kartu stimuliuoja“.
Elvyra Katalina Kriaučiūnaitė gimė 1942 m. Buenos Airėse (Argentina), 1968 m. baigė Vilniaus dailės institutą (dabar Vilniaus dailės akademija), rengia personalines parodas, dalyvauja grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje. E.K.Kriaučiūnaitės darbų yra Lietuvos dailės muziejuje, M.K.Čiurlionio dailės muziejuje, M.K.Čiurlionio galerijoje (Čikaga, JAV), Balzeko muziejuje (Čikaga, JAV), Lenkijos nacionaliniame grafikos muziejuje, Argentinos nacionaliniame grafikos muziejuje, Frederikshavno miesto muziejuje (Frederikshavnas, Danija), Gutershloho miesto bibliotekoje (Gutershlohas, Vokietija), Tretjkavojo galerija (Maskva, Rusija), kituose muziejuose ir privačiuose rinkiniuose.
Paroda Gelgaudiškio dvare veiks iki liepos 31 d.
Rengėjų informacija